Bestill strøm hos en strømleverandør, da tar strømleverandøren hånd om resten. Det vil si at Vestall blir automatisk informert om din strømavtale og et abonnement for nettleie blir opprettet og sendt til deg for bekreftelse. På strompris.no finner du en oversikt over strømleverandører som leverer i ditt område.
Hvis du av en eller annen grunn ikke skulle få strømavtale hos en strømleverandør, kan du bestille såkalt leveringspliktig strøm og nettleie hos Vestall. Bestilling av leveringspliktig strøm gjøres via vår kundeportal (andre henvendelser) eller via e-post til nett@vestall.no. Husk å legge inn følgende informasjon:
- Målernummer
- Anleggsadresse
- Startdato
- Navn
- Fødselsdato
- Fakturaadresse
- Telefonnummer
- E-postadresse
Er du leietaker, er det enklest å si opp strømmen hos strømleverandøren din. Da blir Vestall automatisk informert om opphør av kontrakten.
Er du boligeier og har skift av leietaker?
Ta kontakt med strømleverandøren og opplys om hvem abonnementet skal overføres til. Vestall blir da automatisk informert om anleggsovertakelse og nettleien blir registrert på den nye leietakeren.
Er du boligeier og har et anlegg som ikke lenger skal være tilkoblet strømnettet?
Da må du melde det via e-post til nett@vestall.no eller via vår kundeportal (andre henvendelser) . Husk å legge inn følgende informasjon:
- Målernummer
- Anleggsadresse
- Sluttdato
- Navn
- Fødselsdato
- Fakturaadresse
- Telefonnummer
- E-postadresse
Kundeportalen til Vestall brukes av deg som kunde for å registrere henvendelser til oss. Eksempler er forespørsel om:
- tilknytning til strømnettet
- kapasitetsøkning
- flytting/omlegging av nettet
Eller varsler om:
- skog i linja
- jordfeil
- unormal spenning
Dersom du ikke finner et skjema som dekker ditt spørsmål, kan du alltid sende oss en melding via «andre henvendelser».
Ved å registrere en bruker med din epost eller telefonnummer vil du få muligheten til å opprette en egen bruker.
Dersom du ikke får til å logge inn eller registrere en bruker, kontakt oss på telefon 76 11 25 01 eller epost: nett@vestall.no
HAN står for Home Area Network. Det er en kontakt hvor kunden kan hente ut forbruksdata direkte fra måleren. Dette kan være nyttig hvis man har automatiske styringssystemer for energibruk i hjemmet. Da følger systemet med på hvor mye strøm boligen bruker til enhver tid, og kan hente ut prisinformasjon fra internett. Når AMS-måleren blir montert er HAN-porten stengt. For å ta i bruk informasjon fra måleren må du bestille åpning av HAN-porten. Det kan du gjøre her: Bestill åpning av HAN-porten .
Kraftprisen påvirkes både kortsiktig (spot) og langsiktig (forventninger / prisene i terminmarkedet) fra dag til dag. Informasjonsmengde og kompleksitet har økt betydelig i kraftmarkedet, og det er viktig å overvåke alle faktorer som påvirker kraftprisen. De viktigste faktorene er:
- Temperatur / forbruk (de neste 10 dager, forbruksøkning fra år til år)
- Nedbør/tilsig (hvor mye, sted, tilsigsområde)
- Magasinfylling (type magasin viktig)
- Snømengder / akkumulering
- Produksjonskostnader (for de ulike energikildene)
- Planlagt kraftutbygging
- Revisjoner av kraftverk
- Kabelforbindelser: eksisterende og planlagte
- Kraftpris på substitutter (andre energikilder som olje, kull etc.)
- Kraftpris i Tyskland, Polen, Russland (import/eksport)
- Politikk (avgifter, utbygging, miljø, lover)
På Fornybar Norge sin nettside finner du mye nyttig informasjon om fordeling av strømforbruk og hvordan du kan spare strøm.
Ditt strømforbruk (Fornybar Norge)
Faktaark om strømforbruk og strømregningen (Fornybar Norge , pdf)
Ved å logge inn på Min Side , kan du se hvor mye strøm du har brukt per time bakover i tid. Dersom du ønsker å følge med i sanntid, kan du med enkelt utstyr koble deg til HAN-porten på strømmåleren din. Samtidig må du be nettselskapet gi deg tilgang til data fra måleren. På måleren kan kommunisere med automatiske styringssystemer for energibruk i hjemmet.
Ved å utnytte det eksisterende strømnettet bedre før vi bygger nye kraftlinjer, kan nettselskapene i hele Norge spare store kostnader og dermed holde nettleien lavest mulig for deg som forbruker. Bare ved å flytte lading av elbiler til natten, kan vi spare 11 milliarder kroner i nettinvesteringer, ifølge beregninger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).
Nettselskapenes samlede inntekter bestemmes av myndighetene gjennom årlige inntektsrammer, og vil ikke påvirkes av ny prismodell. Drift, vedlikehold og utbygging av strømnettet i Norge koster årlig rundt 27 milliarder kroner. Denne regningen dekkes i sin helhet av brukerne av nettet. Ved å utnytte kapasiteten i nettet smartere, kan vi holde nettleien lavest mulig for strømkundene over tid.
Flytting av forbruk skal ikke gå ut over komfort eller sikkerhet i hjemmet. Vi anbefaler for eksempel ingen å bruke vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin når de sover. Det er heller ikke mye å spare på dette. Elbil kan du derimot trygt lade om natten, om du har installert egen hjemmelader.
Lynnedslag kan ofte være dramatisk. Selv om vi har en vernekjede som skal beskytte egne og kunders anlegg mot følgeskader pga. lynnedslag, opplever vi fra tid til annen slike skader. Når det går ut over husinstallasjoner, oppleves det ofte svært dramatisk, med blått lys i stikkontakter og ”eksploderte” sikringskap. Lynnedslag og virkningene av dette er forhold som Vestall ikke kan kontrollere. Derfor er heller ikke Vestall ansvarlig ved skader som følge av lynnedslag. Opplever man som kunde at elektriske apparater eller andre ting i huset skades under tordenvær, skal man kontakte eget forsikringsselskap.
Dersom kunden oppdager unormale spenningsforhold, må Vestall kontaktes, slik at vi får utbedret problemet. Om det har oppstått skade som følge av unormale tilstander, skal også forsikringsselskapet kontaktes. Saksbehandling og erstatningsnivå vil da avgjøres av vårt og kundens forsikringsselskap.
Vestall sin viktigste oppgave er å levere sikker driftsforsyning til våre kunder i Vesterålen. Vi jobber med kontinuerlig forebyggende vedlikehold og har gode beredskapsplaner for å håndtere hendelser i nettet.
Strømforsyningen i Vestall kan likevel svikte. Det kan skje under uvær eller på den flotteste solskinnsdagen i året. Samfunnet stopper på mange måter opp når strømforsyningen plutselig blir borte.
Kommunen har ansvaret for å ta vare på den befolkningen som til enhver tid befinner seg i kommunen. Under kriser og katastrofer skal kommunen iverksette tiltak for å beskytte befolkningen og sørge for å opprettholde viktige samfunnsfunksjoner.
Strømkundene har likevel også et ansvar for egen situasjon dersom strømmen blir borte. Dersom man er avhengig av strøm, bør man sørge for reservestrømforsyning. Det er lurt å ha en alternativ kilde til oppvarming og sikre seg tilgang til mat og vann.
Gode råd til deg som kunde
Varme:
Det kan oppstå langvarige strømbrudd på den kaldeste tiden av året, da er det viktig at man har en varmekilde. Det kan være lurt å ha en alternativ varmekilde til elektrisk oppvarming, for eksempel en gassovn med ekstra gassflaske. Med gass kan du også lage mat. Har du vedovn, sørg for å ha tilstrekkelig med ved.
Lys:
Ha hodelykter til hele familien
Anskaff oljelampe, denne lyser bedre og er sikrere enn stearinlys.
Mat og drikke:
For matlaging, er det lurt å ha en primus tilgjengelig.
Har du gassgrill, kan denne også benyttes til matlaging.
Handletips:
– Ekstra ved
– Litt hermetikk
– Noen tørrvarer
– Fyrstikker
– Stearinlys
– Ekstra batteri til lommelykter og hodelykt
– Ekstra gass til oppvarming
Andre gode råd ved langvarig strømbrudd:
– Hold kjøleskap og fryser lukket så mye som mulig
– Lukk alle vinduer og lufteventiler for å holde på varmen lengst mulig
– Har dere gassgrill, egner den seg fint til å lage mat – også om vinteren.
– Gassbeholder kan enkelt kobles til en gassovn for oppvarming.
– Ha ekstra gassbeholder stående.